Leijat Helsingin yllä

Leijat Helsingin yllä kertoo helsinkiläisen, suomenruotsalaisen porvarisperheen tarina 60-luvulta 80-luvulle. Tyhjästä omaisuuden luonut isä, Henrik Bexar asettaa pojilleen vaatimuksia suvun firman suhteen. Pojista ei kumpikaan päädy Hankeniin, vaan enemmän tai vähemmän hunningolle. Vanhempi veli Dani on tyystin uponnut musiikin maailmaan, nuorempi Riku palvoo lahjakasta mutta kapinoivaa veljeään. Hän koettaa tasapainoilla jäykän isän ja epäsovinnaisen veljen myrskyävien yhteenottojen keskellä.

Elokuva seuraa perheen elämää 1970-luvusta 1990-luvun alkuun Rikun silmin. Hän kulkeutuu 1980-luvun taloushuumassa valonarkoihin bisneksiin, koska ei osaa kieltäytyä. Riku on epäonnistuja, tahdoltaan heikko ajelehtija. Hänen osansa on pysyä sivustakatsojana. Muut ovat toimijoita: huumeisiin sekoava isoveli, omaisuuden nimeen vannova isä ja lapsuudenystävät, jotka käyttävät Rikua hyväkseen.Riku on kuitenkin elokuvan avainhenkilö. Hän on lenkki sukupolvien välillä, katkeroituneen isän ja sovitusta hakevan isoveljen välillä. Mutta hänkään ei pysty tekemään mahdotonta, umpeuttamaan sukupolvien välistä pohjatonta kuilua.

Lindholm keskittyy tarkastelemaan isien ja poikien suhdetta. Koska suhde omaan poikaan on päätynyt umpikujaan, yrittää perheen isä hoitaa tulehtumia lapsenlapsiensa kautta. Vuosien välinpitämättömyyttä ei kuitenkaan voi korjata. Perheenjäsenet ajautuvat vihollisleireihin, poika pettää isänsä, isä poikansa. Haparoiden haettu anteeksianto tulee liian myöhään.

Ohjaaja: Peter Lindholm
Tuotantovuosi: 2001
Genre: draama
Kieli: ruotsi
Pääosissa: Pirkka-Pekka Petelius, Paavo Kerosuo, Pekka Strang, Johanna af Schultén

Tuotantoyhtiö: Kinoproduction Oy
Kesto:  128 min

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.