Mitä tv-ohjelmia saa tallentaa opetuskäyttöön?

Opetus- ja kulttuuriministeriön ja Tuotoksen välisen sopimuksen perusteella peruskouluilla, oppilaitoksilla (ei koske vapaata sivistystyötä), yliopistoilla ja korkeakouluilla on lupa tallentaa tv-ohjelmia opetuskäyttöön seuraavilta kanavilta:

Yle TV1
Yle TV2
MTV3
Yle Fem
Yle Teema

Lupa ei koske mainoksia, elokuvia, DVD-levityksessä olevia ohjelmia eikä ulkomaisia jatkuvajuonisia sarjoja. Lupa on voimassa kaksi vuotta tallennuksesta. Elokuvien ja muiden DVD-levityksessä olevien tallenteiden opetuskäyttöön luvan myöntää Tuotos tai tuotantoyhtiö.

Huom! Opetuksessa saa nyt esittää myös Yle Areenan ja Elävän arkiston ohjelmia.

Tarvitsenko aina luvan, kun käytän elokuvaa opetuksessa?

Elokuvien esittäminen oppilaitoksessa on julkista esittämistä ja julkiseen esittämiseen tarvitaan lupa. Lupa tarvitaan, vaikka elokuvasta esitettäisiin vain lyhyitä, muutaman minuutin tai sekunnin näytteitä. Esitysluvat opetuskäyttöön myöntää Tuotos.

Miten hankin luvan elokuvien käyttöön opetuksessa?

Jatkuvan esitysluvan kotimaisten elokuvien opetuskäyttöön voi hankkia täyttämällä hakemuksen ja lähettämällä sen Tuotokseen. Lähetämme paluupostissa tiedon luvan voimaan astumisesta ja toimintaohjeet. Lupa on voimassa toistaiseksi ja laskutetaan aina vuoden alussa. Luvan voi halutessaan irtisanoa kuluvan vuoden lokakuun loppuun mennessä.

Vaihtoehto jatkuvalle esitysluvalle on kertaesityslupa. Lupa myönnetään yhtä elokuvaa ja yhtä esitystä varten. Lupa voidaan hankkia joko opetusryhmälle tai koko oppilaitokselle.

Hinnat kaikille opetuskäyttöluville löytyvät hinnastosta. Kouluille, kunnille ja muille oppilaitoksille on oma hakemuspohja. Luvan piiriin kuuluvat kotimaiset elokuvat löytyvät täältä.

Saako YouTubea käyttää opetuksessa?

YouTuben käyttöehtojen mukaan YouTuben käyttö on sallittua yksityisessä käytössä. Mikäli mietit YouTuben käyttöä opetuksessa, ota yhteyttä Tuotokseen niin lakiosastomme selvittää asian tapauskohtaisesti.

Saanko teiltä elokuvien käyttöluvan elokuvakerhooni/leirikouluuni/tapahtumaani/yritykseni juhlaan/iltapäiväkerhooni?

Tuotos on käynnistänyt tammikuussa 2014 julkisen esittämisen JES-pilotin, ja sen myötä elokuvan käyttölupaa voivat hakea myös muut ei-kaupalliset tahot kuten kuntien nuorisotoimet, seurakunnat, yksityisen palveluntarjoajan iltapäiväkerhot, leirikoulujen järjestäjät ja erilaiset harrastepiirit.

Kauanko teoksen suoja-aika ja lähioikeudet ovat voimassa?

Tekijänoikeus on voimassa teoksen tekijän osalta hänen elinikänsä sekä 70 vuotta eteenpäin tekijän kuolinvuodesta. ETA-alueelta peräisin olevien audiovisuaalisten tallenteiden suoja-aika on 50 vuotta tallennusvuodesta, tai jos tallenne julkistetaan myöhemmin, 50 vuotta julkistamishetkestä. Elokuva- ja av-teoksen tekijänoikeussuoja on voimassa 70 vuotta elokuvan ohjaajan, käsikirjoittajan ja säveltäjän kuoleman jälkeen. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että vapaata käyttöä ei elokuvateosten osalta juuri ole.

Mitä tarkoitetaan julkisella esittämisellä?

Av-teosten julkista esittämistä on mm. ravintoloissa, elokuvateatterissa ja kouluissa tapahtuva esittäminen eli yleisesti ottaen kaikki muu paitsi lähimmässä perhe- ja ystäväpiirissä tapahtuva esittäminen.

Av-teoksen julkiseen esittämiseen tarvitaan tuotantoyhtiön suostumus.

Ulkomaisten elokuva- ja av-tallenteiden luvan saaminen riippuu käyttötarkoituksesta. Esityslupia voi kysyä Suomessa toimivilta tallennelevittäjiltä. Muihin tarkoituksiin luvat tulee hankkia suoraan ulkomaiselta tuotantoyhtiöltä.

Kotimaisten elokuvien esitysluvat saa Tuotoksesta.

Mitä tarkoitetaan elokuvasitaatilla?

Tekijänoikeuslakiin on määritelty ns. sitaattisäännös. Sen mukaan ”julkistetusta teoksesta on lupa hyvän tavan mukaisesti ottaa lainauksia tarkoituksen edellyttämässä laajuudessa” (TekijäL 22 §).

Sitaattioikeus on tarkoitettu tilanteisiin, joissa teosta lainataan uuden teoksen tekemiseksi. Tyypillisimmillään tästä on kyse tieteellisessä työssä, jossa muiden julkaisemia ajatuksia käytetään osana omaa julkaisua. Sitaattioikeus ei siis mahdollista esimerkiksi elokuvan tai sen osan käyttämistä opetustilanteen havainnollistamis- tai elävöittämis­tarkoituksessa.

 

Sitaatin käytön edellytyksenä on, että

  1. Lainattava teos on julkistettu eli luvallisesti saatettu yleisön saataviin. Av-tallenteen julkistamista on mm. sen esittäminen teatterissa tai muissa yleisölle avoimissa tilaisuuksissa sekä välittäminen televisiolähetyksessä tai tietoverkossa, tai että teoksen kappaleita (esimerkiksi DVD-levyjä) on tekijän suostumuksella saatettu kauppaan tai muutoin levitetty yleisön keskuuteen.
  2. Lainaus on tehtävä hyvän tavan mukaisesti. Sitaatin käytön on oltava apuna henkisessä, uusia teoksia synnyttävässä luomistyössä. Sitaattioikeutta ei voi käyttää keinona elävöittää tai piristää opetustilannetta eikä havainnollistamaan opetettavaa aihepiiriä tai tuomaan muuta lisäarvoa omaan opetustehtävään.
  3. Lainaus voi tapahtua vain tarkoituksen edellyttämässä laajuudessa. Oikeuskäytännössä käyttöoikeus on usein rajoitettu muutaman sekunnin kestoisen kohtauksen käyttöön. Vallitseva lain tulkinta ei myöskään hyväksy sitaattioikeutta tavalla, jossa uusi teoskokonaisuus synnytettäisiin pelkistä muiden teosten lainauksista.

 

Lisäksi laki edellyttää, että lainattaessa lähde on mainittava ”siinä laajuudessa ja sillä tavoin kuin hyvä tapa vaatii”. Korrektia on ilmoittaa vähintäänkin lainatun teoksen nimi ja yleensä myös sen tekijän nimi. Elokuvan tekijämainintana riittää useimmiten ohjaajan nimi.

Mitä tarkoittaa yksityinen kopiointi?

Suomessa jokaisella on oikeus yksityisesti kopioida julkaistuja teoksia mm. musiikkia, elokuvia, tv-ohjelmia yksityiseen käyttöön.

Hyvitysmaksu on oikeudenomistajille tarkoitettua korvausta yksityisestä kopioinnista. Se sisältyy tyhjien cd-levyjen, DVD-levyjen, ulkoisten kovalevyjen ja tallentavien digiboksien hintaan. Hyvitysmaksun kohdentamiseksi tehdään jatkuvasti tutkimusta, yhteistyössä laitealan ja oikeudenhaltijoiden kesken. Hyvitysmaksukäytäntö takaa sen, että kuluttajilla on laillinen ja helppo tapa kopioida haluamiaan teoksia laitevalmistajien ja laitemaahantuojien markkinoille tuomille laitteille.

Mitä tarkoitetaan edelleen lähettämisellä?

Edelleen lähettäminen on televisio-ohjelmien jakelua kaapeli- ja yhteisantenniverkoissa. Tällä tarkoitetaan televisio-ohjelman alkuperäisen, tv-yhtiön lähettämän signaalin välittämistä verkon kautta edelleen niihin talouksiin, jotka ovat kaapeli- tai yhteisantenniverkon piirissä.

Kaapelitelevisioyhtiöt, taloyhtiöt ja muut tahot, jotka jakelevat televisio-ohjelmia kaapeli- tai yhteisantenniverkoissa, tarvitsevat jakeluluvan.

Linkit

TEKIJÄNOIKEUSTIETOA

www.agicoa.org
Association of International Collective Management of Audiovisual Works

www.antipiracy.fi
Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskus

www.eurocopya.org
European Federation of Joint Management Societies of Producers for Private Audiovisual Copying

www.gramex.fi
Esittävien taiteilijoiden ja äänitteiden tuottajien tekijänoikeusyhdistys Gramex ry

www.hyvitysmaksu.fi
Tietoa hyvitysmaksusta

www.kopiosto.fi
Kopiosto ry

www.kuvastory.fi
Visuaalisen alan taiteilijoiden tekijänoikeusyhdistys Kuvasto ry

www.lyhtyprojekti.fi
Luovan työn tekijät ja yrittäjät – Lyhty

www.minedu.fi
Opetusministeriö, tietoa tekijänoikeudesta

www.sanasto.fi
Kirjailijoiden ja kääntäjien tekijänoikeusyhdistys

www.teosto.fi
Säveltäjäin Tekijänoikeustoimisto Teosto ry

www.tekijanoikeus.fi
Tekijänoikeustietoa kootusti oppilaitoksille ja yleisölle.

MUITA LINKKEJÄ

www.audiovisualfinland.fi
Finnish Film & Audiovisual Export

www.diges.info
Sisältötoimialan kehittämisyhdistys

www.laillisetpalvelut.fi
Digitaalisen kulttuurikaupan tarjonta koottuna yksille sivuille.

www.elokuvalisenssi.fi
Ulkomaisten elokuvien lisenssi

www.koulukino.fi
Elokuvateatterikäyntejä ja elokuvakasvatusta koululaisille

www.mediakasvatus.fi
Mediakasvatusseura, mediakasvatuksen tutkimuksen edistäjä

www.ses.fi
Suomen elokuvasäätiö

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.